top of page

Ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΦΚΑ Οδυσσέας για τον Γιάννη Κυριαζή

Ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΟΦΚΑ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, θέλει να γνωρίσει ότι είναι κοντά στον αθλητή μας τον Γιάννη τον Κυριαζή, στις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνάει αυτήν την περίοδο. Και τον στηρίζουμε για πολλούς και ποικίλους, αλλά βάσιμους  λόγους.

 

Ο Αθλητής μας, την τελευταία πενταετία, έως τον Μάιο του 2019 που επέστρεψε στην Ελλάδα, ζούσε επροπονείτο και αγωνιζόταν στην Αμερική, στα Πανεπιστημιακά πρωταθλήματα, αλλά και στην Ελλάδα όποτε τον χρειαζόταν η Εθνική ομάδα. Σε όλο αυτό το διάστημα, είχε υποστεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μια σειρά ενδο-και εξωαγωνιστικών ελέγχων, οι οποίοι απέβησαν όλοι αρνητικοί.

 

Τον Ιανουάριο του  2018 ο Αθλητής, τραυματίστηκε, και τον Μάιο του 2018 χρειάστηκε να αντιμετωπίσει χειρουργικά το πρόβλημα του. Και ενώ μέχρι τον Μάιο του 2019 δεν είχε καμία αθλητική δραστηριότητα, πράγμα για το οποίο ήταν ενήμερη η Παγκόσμια Ομοσπονδία (world athletics), και το μόνο μέλημα του ήταν η αποκατάσταση της υγείας του, υπέστη δύο αιφνίδιους ελέγχους από την AIU. Και ενώ ο πρώτος έλεγχος απέβη αρνητικός, ο β’ που έγινε αμέσως μετά την διενέργεια δύο διαγνωστικών μαγνητικών τομογραφιών, απέβη θετικός. Ανιχνεύτηκαν ίχνη (κάτω των 30 pg/ml) του μεταβολίτη της LGD-4033 ουσία η οποία είναι δύσκολο, να ανιχνευτεί. Και εδώ συνέβησαν τα εξής παράδοξα. Το εργαστήριο βεβαιώνει ότι ανευρέθησαν ίχνη του μεταβολίτη, στην μία μέτρηση 16 pg/ml και στην άλλη 29 pg/ml, με τις φυσιολογικές τιμές των απαντήσεων διορθωμένες με blanco. Απόκλιση εντελώς απαράδεκτη για το ίδιο δείγμα και μάλιστα όταν με αυτή την απάντηση, παραπέμπεις για τιμωρία έναν ερασιτέχνη αθλητή. Μα το τραγικό στην περίπτωση είναι το ότι, το εργαστήριο βεβαιώνει ότι η μέθοδος που χρησιμοποιεί έχει σαν LOD ( κατώτερα επίπεδα αξιόπιστης ανίχνευσης) τα 100 pg-ml. Μα πως εισηγείσαι την τιμωρία ενός αθλητή όταν θεωρείς σαν αξιόπιστη μέτρηση τα 100 pg/ml και εσύ τον παραπέμπεις με τις αβέβαιες, αναξιόπιστες μετρήσεις των 29 pg και 16pg/ml; Και μάλιστα όπως είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, αυτά τα επίπεδα δεν μπορούν να προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στον αθλητή. Άλλωστε τα επίπεδα της ουσίας που βρέθηκαν σε αθλητές που έκαναν χρήση της, ήταν εκατονταπλάσια,έως και χιλιαπλάσια.

 

Ο Αθλητής μας αρνούμενος κάθε συμβιβαστική λύση, και απορρίπτοντας κάθε άλλες σκέψεις και εισηγήσεις οι οποίες ήταν αντίθετες με τι αρχές και τα ιδεώδη με τα οποία γαλουχήθηκε, και θέλοντας να αποκαταστήσει το όνομα του, προσέφυγε στην Δικαστική οδό. Ατυχώς η εξέλιξη ήταν αρνητική, αντίθετη από τα <πιστεύω και τα θέλω>  μας, αλλά και πέραν κάθε λογικής και ορθοδικίας.

 

Ο Αθλητής δεν μπόρεσε να αποδείξει πως βρέθηκε η ουσία στο σώμα του. Απέδωσε τα ίχνη της ουσίας η σε τυχαία επιμόλυνση στην Πανεπιστημιακή εστία στην οποία συνυπήρχε, με πλήθος άλλων αθλητών- φοιτητών, διαφόρων άλλων αθλημάτων, η ότι εισήχθη η ουσία στο σώμα του με ένα αναψυκτικό που αγόρασε από πολυκατάστημα. Άλλωστε όπως δήλωσε, αν έκανε χρήση, τα επίπεδα δεν θα ήταν ίχνη, αλλά χιλιάδες pg/ml, όπως δείχνει η διεθνής πρακτική, σε αθλητές που είχαν προβεί σε απαγορευμένη λήψη της.

 

Και έτσι βγήκε μια απόφαση επιστημονικά αστήρικτη. Γιατί οι δικαστές δεν έλαβαν υπ όψιν τους την σωρεία αρνητικών ελέγχων τους οποίους είχε υποστεί μέχρι τον Μάιο του 2019 ο Αθλητής. Δεν έλαβαν υπ όψιν τους τις εκθέσεις των θεραπόντων ιατρών του, αλλά και τεσσάρων Ελλήνων επιστημόνων, αρμόδιων για αυτά τα θέματα, που ήταν υποστηρικτικές των θέσεων του Αθλητή. Και το κυριότερο, δεν έλαβαν υπ όψιν τους,  ότι ένας χειρουργημένος αθλητής, χωρίς καμία αθλητική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, την στιγμή που ήξερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αγωνιστεί, και το μόνο μέλημα του ήταν η αποκατάσταση της υγείας του, και η ανησυχία του για το αθλητικό μέλλον του, μη γνωρίζοντας αν θα αγωνιστεί ξανά και σε ποιο επίπεδο.

 

Γι αυτό τον στηρίζουμε, αλλά και γιατί ξέρουμε τον άνθρωπο και αθλητή, από τα πρώτα  βήματα του  στον στίβο, και σ όλη την αθλητική του πορεία, έως τα ψηλότερα επίπεδα. Και τον βεβαιώνουμε ότι θα είμαστε κοντά του, σε κάθε μελλοντική ενέργεια του, αλλά και δίπλα στην λαμπρή οικογένεια του, και κύρια στον πατέρα του, τον Θωμά τον Κυριαζή, τον υπέροχο άνθρωπο, πατέρα και επιστήμονα, για πολλά χρόνια συνεργάτη και συνοδοιπόρο στον Σύλλογο, σε όλες τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές του.

bottom of page